Založ si blog

Elektromobilita je (dnes) marketingový blud !

Híkanie a prevracanie očí v úžase nad elektromobilmi skončí presne vo chvíli,keď začne pragmatické uvažovanie a nielen nad ich využitím,ale aj tým,čo všetko užívanie “elektroauta” sprevádza.

Začnem výhodami,teda nízkymi nákladmi má samotnú jazdu,čo však bude platiť len dovtedy,kým nepocítia štátne pokladne výrazné výpadky v príjmoch z predaja súčasných palív (a daní s tým spojených),a jednoducho ich nahradia inou formou zdanenia “lacnej” energie pre elektromobily.Skôr či neskôr však k danému javu dôjde.

Nadobúdacia cena elektromobilov hovorí tiež o mnohom.Keďže sú obmedzené životnosťou batérií,na návratnosť investície môže vlastník rovno zabudnúť.Hlavne ten,ktorého kilometre sa v rozsahu bežného roka rátajú na desaťtisíce.Jeho autíčko sa pravdepodobne nedožije ani konca životnosti batérií.Takže reálnym dopadom (napríklad na podnikanie) bude výrazný rast nákladov,čo sa samozrejme musí odraziť aj na cenách služieb,ktoré poskytuje.Ak nie,bude generovať stratu.A čo s autom,ktorého batérie budú po termíne životnosti?Nič,jeho následný odpredaj je prakticky nereálny (ak ho nechce darovať za odvoz z dvora),pretože elektromobil bez batérií,alebo s dojazdom medzi 50-80 km na jedno nabitie je – nepotrebným kusom šrotu,zavadzajúcim na dvore.

Osobitnou kategóriou je nabíjanie elektromobilov.Žiadny problém,hovoria predajcovia,však máme aj nabíjačky na domáce použitie.

Áno,máme.Len akosi na podobný “šport” nemáme postavené rozvodné siete.A skúsme si predstaviť,čo sa začne diať,keď na nejakej menšej obci sa začne sůčasne nabíjať desať-pätnásť elektromiláčikov súčasne.Iste,však existujú aj nabíjačky na čerpacích staniciach či pri obchodných centrách.Iste,dve-tri autá sa tam môžu nabiť,ale skúsme si predstaviť,že energiu bude potrebovať naraz niekoľko stoviek alebo tisíc áut súčasne.Kde,ako a čím?
Automobilky sa hrdo chvália,ako prispievajú k ekológii výrobou elektromobilov.Ani tak to nie je chvála,ako skôr nutné zlo.Ktosi vymyslel (prakticky) nesplniteľné kritériá o emisiách,ktoré dospeli k absurdnému výsledku – napríklad na emisných kontrolách dnes už úplne bežne neuspejú štvorročné autá pri prvej kontrole a naopak bez problémov prechádzajú desať-dvadsaťročné šunky.Ešte absurdnejšie pôsobia reklamy na hybridné vozidlá,honosiace sa svojím prínosom pre životné prostredie,kde sa (iste len nedopatrením) nespomenie skutočnosť,že ich ekologický prínos končí hranicou obývaných oblastí,za ktorou je ekologickejšie každé moderné (špinavé) naftové vozidlo.

Koniec vodníkov v Čechách máme už dávno za sebou.Ostáva len čakať,kedy príde – Koniec blbcov (nielen) v Bruseli.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432233x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu