Založ si blog

Sloboda

Sloboda nie je o obsahu vrecka či bankového konta, ale je to stav mysle … povedal som kedysi kamarátovi, ktorý horekoval nad tým, že vycestovanie z bývalej republiky je spojené s množstvom obťažujúcej administratívy, a všade vo svete s tým nie je problém. Nie, to nie je pravda – inde ich nezaujíma, čo robíš, a kam či prečo ideš … oponoval. Nesúhlasil s mojím názorom, že možno ich to nezaujíma práve preto, že ich vlastne nezaujíma ani samotný človek – plať dane, a bývaj si hoci – aj v krabici.

V roku 1988 sa kamarátov syn ocitol v nemocnici, diagnostikovali mu závažné ochorenie a stanovisko lekárov bolo jednoznačné. Nevyhnutná operácia, neskôr druhá. Očakávania budúceho vývoja boli pritom pesimistické, v podstate sa dalo povedať, že pripravovali kamaráta i jeho rodinu na to, že syn sa nevráti. Napriek tomu a kamarátovým značne agresívnym vyjadreniam operáciu vykonali a syn – prežil, ba čo viac sa vrátil s malými obmedzeniami do bežného života. Kamarát sa po synovom príchode domov poriadne zmontoval a neustále opakoval – však to bola ich povinnosť, nie ? Ani ho nenapadlo, aby išiel za lekárom a povedal niekoľko slov, ktorými by ocenil jeho prácu … však je za to platený, povedal mi vtedy.

Neskôr sa celá rodina odsťahovali do malého mestečka niekde na severe Anglicka, a mal som s ním skôr občasný kontakt, obvykle počas sviatkov. Vzdali sa aj nášho občianstva, získali nové a neustále mi vytýkal, akú chybu som urobil, že som nešiel s nimi … lebo v tej vašej gubernii to nikdy nešlo a nikdy nepôjde tak, ako má. Získal slušné postavenie, stal sa manažérom obchodného reťazca, syn vyštudoval prestížnu školu a spomienky na bývalú vlasť boli v prípadnej debate neustále prepletané kritikou niekdajšej éry. Vtedy sloboda nebola, dnes ju mám – mám všetko, čo chcem, lebo zarábam nadštandardne. Nehovoril som nič, napokon aj tak by so mnou nesúhlasil.

Všetko sa zvrtlo behom posledných dvoch rokov. Najprv mu vážne ochorela manželka, skončila v nemocnici a jej liečenie poriadne zaťalo do rozpočtu rodiny. Navyše ju priviezli domov v stave, ktorý si vyžadoval neustálu opateru, a pretože nemali finančné prostriedky na jej doliečenie v sanatoriu, musela nechať prácu dcéra a ostať s mamou doma. Minulý rok sa však situácia ešte viac skomplikovala – syn odpadol na ulici, a vyjadrenie lekárov bolo jasné – je potrebná operácia, inak mu ostane pár mesiacov … možno rok života. Vyhliadky úspechu boli tak pol na pol … tak teda operujte, povedal kamarát lekárom. Lenže … o čosi neskôr zazvonil mobil a požiadali ho, aby sa dostavil do nemocnice.

Nemôžeme operovať, konštatoval lekár po jeho príchode. A prečo, však som vám dal súhlas a poznám aj riziká. Iste, súhlasil lekár, lenže vaša poisťovňa sa vyjadrila negatívne – nie je ochotná tento zákrok preplatiť, lebo vyšetrenia nedávajú jednoznačný predpoklad úspechu, navyše váš syn má už skoro štyridsať rokov a viete … chápte nás, nemôžeme vykonať zákrok, ak ho nemá kto uhradiť. Kamarát sa opýtal, koľko by teda musel zaplatiť a skoro skamenel – ani predaj všetkého m,ajetku rodiny by nepokryl viac, ako polovicu nákladov.

Syna stabilizovali, a neskôr si ho odviezol domov, aby začali preteky s časom. Prosby, chodenie po bankách, jednania s rôznymi organizáciami, verejná zbierka …. predal dom, auto, presťahovali sa do nájomného bytu, ale peňazí bolo stále veľmi málo. A synov stav sa zhoršoval, nakoniec v marci tohoto roka prišlo nevyhnutné – koniec. Kamarátovi sa zrútil svet.

Syna priviezol na Slovensko, a tu ho nechal pochovať, lebo to bolo jeho želanie. Naše stretnutie bolo plné horkých slov a sklamania. Všetko sme platili a aj tak nám nepomohli, trpko konštatoval.

Nevedel som, čo mu mám povedať. Nemohol som, nechcel som mu pripomenúť, že sú oveľa cennejšie hodnoty ako peniaze, a sú chvíle, kedy nikto nemá dosť peňazí na to, aby pomohol tým milovaným. Nemohol som mu povedať, že vtedy prichádza na rad systém, a ak je postavený len na peniazoch, človek vlastne slobodný – nie je. Nakoniec – aj tak by to už nemalo zmysel.

Neviem, ako skončím ja, možno tiež raz nebudem mať na liečenie. Ale niečo viem s istotou – minulá doba bola v tejto otázke o dosť ľudskejšia, ako tá súčasná. V minulej dobe vzal lekár kávu, bonboniéru, alebo nejakú stovku … ale urobil, čo bolo v jeho možnostiach a vykonanie zákroku nebolo závislé na cinknutí pokladničky. Dnes tomu tak je – sú choroby, kde neustále cinká pokladnička a kto nemá – má smolu.

Sme teda viac slobodní, ako kedysi ? Myslím si, že ani nie. Ak je sloboda o peniazoch, potom sme väzni toho najhoršieho, čo v živote človeka existuje – mamonu. A kde skončíme so spoločnosťou, ktorá je založená na týchto “ hodnotách „, to radšej ani nechcem vedieť.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461119x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu